Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις για τις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα ποτά η καπνιστή γεύση φαίνεται ότι θα είναι για ακόμη μία χρονιά πρωταγωνιστής.
Καθώς οι πελάτες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί και αναζητούν το κάτι διαφορετικό, που θα προκαλέσει μία έκρηξη στον ουρανίσκο τους, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τάσεις της εποχής.
Ωστόσο, η «καπνιστή» τάση δεν αποτελεί μία νέα εφεύρεση. Η γένεσή της χρονολογείται από το 2007, όταν ο Νεοϋορκέζος Eben Freeman, ιδιοκτήτης μπαρ της Νέας Υόρκης, επινόησε το «Waylon», ένα τολμηρό μείγμα καπνιστής Coca-Cola και bourbon.
Έκτοτε, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα καπνιστά συστατικά για την δημιουργία cocktail, όπως ο καπνιστός πάγος και το καπνιστό αλάτι. Έχοντας ως σύμμαχό τους την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι bartenders ξεκίνησαν να πειραματίζονται χρησιμοποιώ-ντας σύγχρονα εργαλεία και εξελιγμένες τεχνικές.
Κλασικές και αγαπημένες συνταγές cocktail, σαν αυτές των Bloody Mary και Margarita, ανήκουν στην κατηγορία αυτών που έχουν «πειραχτεί» περισσότερο, με διάφορες εκδοχές τους να φιγουράρουν στην λίστα των καπνιστών –πλέον– cocktail. Αν μη τι άλλο, ζούμε στην εποχή του εντυπωσιασμού και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Και τι πιο εντυπωσιακό από ένα cocktail, που σερβίρεται στον πελάτη «πλημμυρισμένο» από καπνούς. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, μία τέτοια εικόνα θα «ανέβει» ως post ή story στο Instagram ή το TikTok και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ακολούθων, σκαρφαλώνοντας ψηλά στη λίστα των viral videos.
Ο Aistis Zidanavicius, μπάρμαν του «The Deck at Island Gardens» στο Μαϊάμι, επιβεβαιώνει ότι τα «smoking shows», που πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία παρασκευής ενός καπνιστού cocktail με τη χρήση διάφορων συσκευών καπνίσματος, ενθουσιάζουν τόσο τους θαμώνες του μαγαζιού, που δεν σταματούν να τραβούν βίντεο και φωτογραφίες και να τα δημοσιεύουν στα social media. Αυτή η προβολή αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για ένα κατάστημα εστίασης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Lisa Harun, διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρείας Stündenglass, που εξειδικεύεται στα κιτ καπνίσματος cocktail, πιστεύει ακράδαντα πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχίσουν να ανεβάζουν την δημοφιλία των καπνιστών cocktail, επειδή ο καπνός χαρίζει θέαμα και «πουλάει».
Στο σημείο αυτό εγείρονται εύλογα τα εξής ερωτήματα:
Η τάση των smoky cocktails έχει να προσφέρει στον πελάτη μόνο ένα καλό φαντασμαγορικό show; Το γευστικό αποτέλεσμα του ποτού θα τον «κερδίσει» το ίδιο;
Οι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα καπνιστά cocktail δεν έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να «τραβούν» το μάτι του πελάτη. Το show απλώς συμβαίνει, λόγω του εφέ που δημιουργεί ο καπνός. Όσον αφορά στην γεύση, τονίζουν πως ο καπνός προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα και πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που παίζουν ρόλο στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα του cocktail.
Για την ακρίβεια, πρέπει να επισημανθεί πως η αίσθηση του καπνιστού μπορεί να αποτυπωθεί περισσότερο ως μυρωδιά παρά ως γεύση. «Η θέαση του καπνού και το άρωμα που αναδύεται προσθέτει αυτή τη μοναδική τρισδιάστατη εμπειρία στο ποτό», αναφέρει ο Global Beverage Director του βραβευμένου Ομίλου εστιατορίων Zuma, James Shearer.
Αυτά τα αισθητήρια στοιχεία δημιουργούν θέαμα, αλλά το βάθος της γεύσης, που δημιουργεί ο καπνός, προσφέρει ουσιαστική ικανοποίηση. Η επιλογή του ξύλου καθώς και σημαντικά συστατικά, σαν τα αποξηραμένα βότανα (θυμάρι, δενδρολίβανο) καθίστανται καθοριστικής σημασίας για την γεύση του καπνού. Επίσης ο καπνός βοηθά στην «εξομάλυνση» των υπόλοιπων συστατικών, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή ανάμειξή τους και αναδεικνύοντας τη συνοχή και την ισορροπία σε ένα ποτό, υποστηρίζει ο Ravin Buzzell, μπάρμαν στο Ysidora στο San Juan Capistrano της Καλιφόρνια.
Είναι αλήθεια πως η παρασκευή ενός smoky cocktail δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται εξάσκηση. Τα πιστόλια καπνού και οι ειδικοί φυσητήρες αποτελούν εξαιρετικά μοντέρνα εργαλεία για να εντάξετε στον επαγγελματικό εξοπλισμό του μπαρ σας. Στην αρχή, θα ήταν προτιμότερο να αρχίσετε να πειραματίζεστε με τις κλασικές συνταγές cocktail, παρεμβαίνοντας σ’ αυτές με έξυπνες σύγχρονες τεχνικές διατηρώντας ωστόσο, πάντα το μέτρο.
Να έχετε στο νου σας ότι οι καπνιστές γεύσεις συνδυάζουν τόσο την γλυκύτητα όσο και την πικράδα με αποτέλεσμα να ταιριάζουν σε ποτά, που έχουν ως βάση τους τα φρούτα. Ένα ενδιαφέρον υλικό, που μπορείτε να δοκιμάσετε να καπνίσετε, είναι τα κεράσια.
Το κάπνισμά τους θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας βαθιάς, γλυκιάς γεύσης, κατάλληλης για ένα πλούσιο σιρόπι που μπορεί να προστεθεί σε ένα οινοπνευματώδες ποτό. Η πλειοψηφία των bartenders επιλέγει το ουίσκι ως βάση για ένα καπνιστό cocktail, λόγω της ευελιξίας του αλκοολούχου ποτού.
Ακολουθώντας την παραδοσιακή συ-νταγή του Manhattan Cocktail, δοκιμάστε την smoky εκδοχή του, προσθέτοντας απλώς καπνό και θα εκπλαγείτε! Ωστόσο, εάν το τζιν ή το ρούμι είναι περισσότερο της αρεσκείας σας, μπορείτε να «πατήσετε» πάνω στα βασικά βήματα των cocktail Negroni ή Hurricane.
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και μην διστάσετε να «παίξετε» για να ανακαλύψετε ποια καπνιστά coc-ktail σας εκφράζουν περισσότερο. Ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και δημιουργήστε το δικό σας Signature Smoky Cocktail, που θα γίνει το νέο talk of the town.
Τα καπνιστά cocktail αποτελούν μία must επιλογή για την νέα χρονιά και σε καλούν στον μαγευ(σ)τικό κόσμο τους!
Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022-2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2022